Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Μα σάν να μεν εδεσμευτήκαμε για τις εγγυήσεις;

Το παρακάτω ποστ εδημοσιεύτηκε στο "Παρατηρητήριο της Αλήθειας" τζαι πρόκειται για απάντηση σε πρόσφατο ποστ του ψευδοαντιστασιακού Χριστόφιας-Watch:

Όταν το Χριστόφιας-Watch [όπου "αντίσταση" εν η προσκόλληση στην πλύση εγκεφάλου που μας έκαμεν μια κομματική ελίτ για 35 χρόνια με το να μας υπόσχεται ανεδαφικές τζαι μη ρεαλιστικές λύσεις] αποφάσισε πως το Μνημόνιο Συνεργασίας [πατήστε δαμέ για το κείμενο] πάνω κάτω μας δεσμεύκει σε διατήρηση των εγγυήσεων τζαι μετά τη λύση, εν αφήνει τα στοιχεία τζαι τα γεγονότα να επηρεάσουν την γνωμάτευσην τους.

Εκτός που το:
"The two countries reiterate their commitment to their respective obligations under the Treaties signed in 1960."
το Μνημόνο αναφέρει τζαι τα ακόλουθα [μπολντς δικά μου]:
"The UK reiterates its commitment to its obligations as a Guarantor Power. The UK will continue fully to respect existing UN resolutions on Cyprus, including UNSCRs 541 and 550. Therefore the UK will not support any moves towards the partition of the island or the recognition or up-grading of any separate political entity on the island. In addition, the two countries will continue to work together in a constructive manner on all issues emanating from the Treaty of Establishment."
Στο λινκ πιο πάνω μπορείτε τζαι εσείς να κοιτάξετε τις παραθέσεις μου σε συνάρτηση με τα συμφραζόμενα τζαι να κρίνετε αν απομονώνω προτάσεις επιλεκτικά. Η ερμηνεία μου των πιο πάνω προτάσεων εσιει ως εξής:

1. Εν θωρώ δέσμευση στην εσαεί διατήρηση των συνθηκών εγγυήσεως. Οι αναφορές στις εγγυήσεις αφορούν στις υποχρεώσεις κάθε μέρους αυτή τη στιγμή. Δεν γίνεται αναφορά στη μετά-λύση εποχή.

2. Το ψήφισμα του ΣΑ 550 συμπεριλαμβάνει τη φράση:
"Calls upon all States to respect the sovereignty, independence, territorial integrity, unity and non-alignment of the Republic of Cyprus".
Η αναφορά εν απλώς μια γενικότητα του είδους που βρίσκεις συχνά σε ψηφίσματα, όμως θέτει σαν βάση την [τουλάχιστον νομική] ανεξαρτησία της ΚΔ.

3. Ο Χριστόφιας δεν έθεσε απ' οτι φαίνεται ανοιχτά ζήτημα εγγυήσεων στους Βρετανούς. Όμως το "to work together in a constructive manner on all issues emanating from the Treaty of Establishment" μπορεί να ερμηνευτεί σαν δέσμευση οτι θέματα που απορρέουν της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης [βάσεις, εγγυήσεις] εννά συζητηθούν.

Με άλλα λόγια, ναι, το Μνημόνιο Συναντίληψης δεν αποτελεί διεκδίκηση κατάργησης των εγγυήσεων. Όμως δεν είναι ούτε δέσμευση για το μέλλον της ΚΔ.

Υπενθυμίζω εν τω μεταξύ, πως όταν ο Ντέιβιντ Μιλλιμπαντ είσιε [τάχα] πει οτι οι εγγυήσεις θα συζητηθούν μετά τη λύση [προκαλώντας αντιδράσεις], η δήλωση του στην εφημερίδα Το Βήμα όπως καταγράφεται στη συνέντευξη ήταν:
"όσον αφορά τις εγγυήσεις, αναμένουμε πρώτα από τις δύο πλευρές να φθάσουν σε μια συμφωνία και στη συνέχεια θα δούμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τις συνομιλίες".
Που φυσικά εν πολλά διαφορετική δήλωση που το "ΠΡΩΤΑ η λύση και μετά οι εγγυήσεις" στην πρόταξη της συνέντευξης. Αναρωθκιούμαι αν όσοι αντιδράσαν εθκιάβασαν την ή αντιδράσαν απλώς βλέποντας τον τίτλο.

Δηλαδή όι μόνο κανένας εν δεσμεύτηκε, αλλά έχουμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας να λέει οτι μπορούν να συζητηθούν οι εγγυήσεις για να διευκολυνθούν οι συνομιλίες. Εν πρόκειται για νίκη ή κατάργηση των εγγυήσεων, αλλά ούτε τζαι η πανωλεθρία που παρουσιάζεται.

Ότι γράφω σε τούτο το πποστ ανάρτησα το τζαι σαν σχόλιο στο Χριστόφιας-Watch. Κανένας εν απάντησε ακόμα για να μου πει έστω οτι ερμηνεύκω τα παραπάνω στοιχεία λανθασμένα. Όμως τουλάχιστον εν έσιει διαγραφεί, πράμα που τους τιμά αν πιστέψω τι ακούω που άλλους.

4 σχόλια:

andreas f.stavrou είπε...

Αυτή η δήλωση Χριστόφια μεταθέτει τη συζήτηση για μετά τη λύση, αν διαβάζω σωστά.Γιατί και οι διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται-όχι τυχαία - δεν είναι πολύ σαφείς.

Ερωτηθείς για το θέμα των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας (6/6/2008, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης)είπε ότι «οι Συνθήκες του 1960 είναι πολύ σημαντικές για την Κυπριακή Δημοκρατία διότι η Κυπριακή Δημοκρατία δημιουργήθηκε σύμφωνα με αυτές τις Συνθήκες. Έτσι και οι δύο (χώρες) υποστηρίζουμε τις Συνθήκες του 1960 και αυτό δεν είναι τυχαίο. Για αυτό το λόγο ανέφερα ότι συμφωνούμε ότι το ενιαίο κράτος θα μεταμορφωθεί σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο. Η ύπαρξη των Βάσεων, ή η κατάργηση των Βάσεων δεν είναι στην ατζέντα καμιάς εκ των χωρών μας τώρα. Δεν ήταν στην ατζέντα της Κυβέρνησης του Μακαρίου, του Κυπριανού, του Βασιλείου, του Κληρίδη και του Παπαδόπουλου. Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε με τους Τουρκοκύπριους, ως ιδιοκτήτες, ως εταίροι στην Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, αφού επουλώσουμε τις πληγές που προκλήθηκαν από την εισβολή, την κατοχή, αυτή τη μακρόχρονη τραγωδία για ολόκληρο το λαό της Κύπρου. Έτσι ο διάλογος που θα προωθήσουμε, ή θα συνεχίσουμε, έχει να κάνει με τη συμπεριφορά και των δύο μας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Συνθήκες του 1960».

nekatomenos είπε...

Σωστά τη θκιαβάζεις, όμως σύμφωνα με τις πιο πάνω παραθέσεις, τζαι πιο συγκεκριμένα που τη συνέντευξη Μίλλιμπαντ, είναι πιθανόν να συζητηθούν οι εγγυήσεις σαν μέρος της λύσης.
Γράφει ο Λ. Αδειλίνης στον Πολίτη σήμμερα: "Και θα συζητήσουν κυρίως θέματα ασφάλειας, αφού για τις εγγυήσεις είναι αναγκαία και η εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων, κάτι που παραπέμπεται για το τέλος της διαδικασίας."
Για αυτό αναμένω να κρίνω που το αν τζαι τι θα συζητηθεί στο πλαίσιο της ασφάλειας όταν έρτει η ώρα. Αν όντως ισχύει οτι για πρώτη φορά το θέμα μπαίνει στην αντζέντα πάντως τούτο εν αρκετά ενθαρρυντικό.

andreas f.stavrou είπε...

To θέμα νομίζω δεν είναι αν θα συζητηθούν κάποια στιγμή.Κανένας δεν είπε το αντίθετο. Το πρόβλημα που τίθεται, είναι αν θα συζητηθούν πριν τη λύση ή μετά. Δηλαδή αν θα διαχωριστεί αυτό που ονομάζεται εσωτερική από την εξωτερική πτυχή του κυπριακού.

nekatomenos είπε...

Μα ακριβώς η δική μου ερμηνεία εν οτι θα συζητηθούν πριν ή τουλάχιστον ταυτόχρονα με τη λύση γιατί εν παράλογο να παραμένουν εγγυήσεις μετά τη λύση. Ελπίζω να έχω δίκαιο αλλά πέρα που τις αναφορές στα μέσα εν έχω άλλον τρόπο να μάθω αν έχω δίκαιο μέχρι να πιάσω δουλειά ως δημοσιογράφος.