Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Δεν είμαστε οι Κύπριοι που έχεις συνηθίσει

Ο κόσμος έξω από τη Βουλή χειροκρότησε σήμερα μόνο την Γενική Ελέγκτρια. Γιουχάισε όλους τους υπόλοιπους. Κι ελπίζω αυτό να συμπεριλαμβάνει και τους βουλευτές που φέρουν σημαντική ευθύνη για όσα γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν και οι οποίοι έσπευσαν να μαζέψουν ψήφους για τα κόμματά τους με αναφορές στο θέμα του ρεύματος από τα κατεχόμενα. Κάτι που οι ίδιοι, αν ήταν στην κυβέρνηση, δεν θα μπορούσαν να αποφύγουν.

Τι φκάλλει έναν Κυπραίο στον δρόμο;

Ο Κυπραίος εφκήκε στον δρόμο όταν αντιλήφθηκε πως η διαφθορά του πολιτικού συστήματος όπως το βιώνει τα τελευταία χρόνια, η μετριότητα που επικροτούσε με την ελπίδα να βολέψει την κόρη τζαι τον γιό του, δεν είναι μια βιώσιμη κατάσταση. Πως η μετριότητα, εν τέλει, σκοτώνει.

Όμως το σύστημα δεν αφήνει τον κόσμο να του ξεφύγει τόσο εύκολα. Αρχίσαμε χωρίς κομματικό χρώμα. Τώρα κάμποσοι «πατριωτικοί» αριστεροί ήρθαν στο προσκήνιο, επιβάλλοντας εμμέσως εθνικούς ύμνους, στάσεις προσοχής και δεξιά χέρια σε ανάταση.

Η αντίθετη άποψη ακόμα ακούγεται, και εγώ είμαι έτοιμος να διαδηλώσω δίπλα από κάποιον με τον οποίο διαφωνώ, όμως δεν νιώθω άνετα όταν την στιγμή που συνειδητά απέχω από το να προωθώ την πολιτική μου γνώμη σε άλλα θέματα, οι κολλημένοι επιμένουν να αναφωνούν «ζήτω η Ελλάδα» και να μας σπρώχνουν προς τα ανοιχτά χέρια των πολιτικάντηδων που περιμένουν την κάθε ευκαιρία να μετρήσουν ψήφους επί πτωμάτων.

Δεν μπορώ όμως να μην διαμαρτυρηθώ και να αφήσω πεδίο βλακείας σκοτεινόν στους αριστερίζοντες εθνικιστές. Από την μία γιατί αυτό δίνει δικαιολογίες στον ευθυνόφοβο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την άλλη γιατί όλοι έχουμε λόγους να είμαστε θυμωμένοι, όχι μόνο οι γραφικοί αντι-ΑΚΕΛικοί.

Ο απλός κόσμος ξεκινά πάντα από συντηρητικές θέσεις, τι να κάνουμε; Φωνάζει όταν απειληθεί η ασφάλεια αυτού και των παιδιών του, όταν όλα δείχνουν πως η επιχείρησή του θα φουντάρει εξ αιτίας λαθών άλλων. Μιλάμε με όρους όπως «ήρωες» για ανθρώπους που ήθελαν να ζήσουν και οι πλείστοι εκ των οποίων δεν ήξεραν τι τους περίμενε και «προδότες» για ανθρώπους απλά εγκληματικά ανεύθυνους γιατί αυτή τη γλώσσα ξέρουμε.

Από εκεί και πέρα όμως αρχίζει η αμφισβήτηση. Η υποβόσκουσα υποψία του Κύπριου ότι οι κομματικές ελίτ αποτελούνται από ένα μάτσο επικίνδυνα μέτριους ανθρώπους επιβεβαιώνεται και δημιουργεί αντισώματα πραγματικής αμφιβολίας: «Γιατί είναι αυτοί οι άνθρωποι εδώ; Ποιές από τις δικές μου πράξεις ενθάρρυναν την κατάσταση ατιμωρησίας;»

Ο ιός του κατεστημένου μεταλλάσεται γρήγορα και ύπουλα. Γρήγορα το σύστημα, από τους μικρούς μέχρι τους μεγάλους, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το σοκ του κόσμου για την παροχή ρεύματος από τα κατεχόμενα, μια δυσάρεστη έκπληξη μόνο για όσους εξακολουθούν να παίρνουν τοις μετρητοίς το Δόγμα Δεν Ξεχνώ.

Ο κόσμος που βρέθηκε τις πρώτες μέρες στο Προεδρικό και εξακολουθεί να επανέρχεται διαφωνεί σε πολλά. Στην οικονομία, στο κυπριακό, στην κοινωνική πολιτική. Όμως συμφωνεί σε ένα πράγμα: στο πως από δω και πέρα, δεν κουκουλώνουμε τίποτα. Κανείς δεν πλήρωσε για την Ήλιος, κανείς για το χρηματιστήριο, κανείς για την εκμετάλλευση των προσφύγων για χάρη του «οικονομικού θαύματος» (αναζητείστε το, δείτε το), κανείς για το πραξικόπημα (ούτε τούτος).

Εδώ μας θέλω. Πάμε για να πούμε μια άλλη άποψη; Πάμε για να αρνηθούμε μαζικά τον κολοεθνικό ύμνο τους και να θυμίσουμε γιατί διαδηλώνουμε;

Δεν είμαστε οι Κύπριοι που έχεις συνηθίσει.


12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Κύπρο, όσο τα πράγματα πηγαίναν καλά, η πολιτική σκέψη δεν ήταν "της μοδός".

Αλλά αυτό το αριστερίζων εθνικιστής μόνο από Κύπριο θα μπορούσα να το ακούσω. Τα πράγματα στην Κύπρο είναι εντελώς ανάποδα...

AncientMariner είπε...

Τα γραφούμενα σου με εκφράζουν πλήρως.

Πολύ φοβάμαι όμως πως το βασικό μήνυμα για το οποίο βγήκαμα όλοι μαζί στους δρόμους έχει αρχίσει ήδη να χάνεται κάτω από το βάρος του ύμνου, των ¨ηρώων" κ προπαντός του "ψευδορεύματος" κ έχει ήδη αρχίσει η οπισθοδρόμηση. Με λυπεί...

Ανώνυμος είπε...

Ανκαι ήταν λίγος ο κόσμος απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, είναι σημαντικότατη η παρατήρηση για την Γιωρκάτζη. Ίσως έτσι – λέμε τώρα – καταλάβουν κάποιοι ΑΚΕΛικοί πως η ιδεολογία τους *δεν* είναι το πρόβλημα.

Ttallou είπε...

"Μα τόσα χρόνια
δεν καταφέρανε ν'αλλάξουν τα μυαλά μου / Δεξιοί κι αριστεροί
τώρα χαθείτε από μπροστά μου"

ή
"Είν' η στιγμή να συνεχιστεί η καταστροφή, στην 3η στροφή"
;;;

Ανώνυμος είπε...

χαιρομαι τουρκοσπορε ψευδοκρατικες πολιτη που βριζεις τον εθνικο μου υμνο.τουρκοακελικοι ειστε ηδη νεκροι.σε λιγες μερες δεν θα υπαρχει ακελικος στην κυπρο.το νησι θα ειναι και παλι ελευθερο.κατω ο φασισμος του ακελ.ψωμο παιδεια ελευθερια σε εμας.θανατος στουςα λλοδαπους

nekatomenos είπε...

Μάθε να γράφεις πρώτα φίλε μου τζαι μετά μιλάς. Άντε γειά.

Кроткая είπε...

Αν ο Αρχιεπίσκοπος τραβάει τόσο ζόρι με το "ψευδορεύμα" (λολ), ας κρατήσει τα φώτα και τα κλιματιστικά στην αρχιεπισκοπή και τις εκκλησίες σβηστά. Έτσι θα κοστίσει και λιγότερο το ρεύμα στη Δημοκρατία. Ας μείνει με τις γκαζόλαμπες.
Ωχου πια με τους λαϊκισμούς και την πατριδοκαπηλεία.

Unknown είπε...

Έτσι ακριβώς Γιώργη, έτσι ακριβώς.

Σε γενικές γραμμές αλλά και σε ειδικές-αν και υπάρχει τροφή για μπόλικη κουβέντα για να αναλυθούν ορισμένα πράγματα, για να μην καταντάμε "Αφοριστικοί".

Να είσαι καλά.

Unknown είπε...

...και όσα έγιναν έξω από το Προεδρικό (και συνεχίζουν σε εκατοντάδες σπίτια, βεράντες, καφενείς) είναι εξαιρετικά πολύτιμα για να αφεθούν στα διάφορα κατευθυνόμενα βλήματα είτε εκ δεξιών είτε και εξ αριστερών ή μάλλον "αριστερών"...

Ανώνυμος είπε...

αισχος.οι τουρκοι κυβερνωντες απαγορευουν ακομα και στους μυαλωμενους αριστερους να τραγουδανε το εθνικο υμνο!πρεπει το ελαμ να σας καθαρισει εσας.δεν παει αλλο.θα πουλησετε και τα σπιτια μας γαμοσιηστητες πουτανοπαιδια.αανγνωριστες της τουρκια;.γαμω τα σπιτια σα.πραξικοπημα τωρα,θανατος σε καθε κομμουνι.το καλυτερο σαπουνι γινεται απο κομμουνι.τουρκος καλος μονο νεκρος

Ανώνυμος είπε...

προς άρρωστο 20:19
Είσαι ο Χρίστος Κωνσταντίνου??

glykosymoritis είπε...

Ο ωμός φασισμός πολλές φορές, δεν έχει όνομα, ούτε καν ψευδώνυμο αλλα´ το χειρότερο απο όλα δεν συνδιαλεγεται ούτε μαθαίνει ούτε σκέφτεται λογικά απλά οργίζεται και σπέρνει βρισιές και χυδαιότητα, ανώνυμα...πολυ καλός ο προβληματισμός και η σκέψη του νεκατομενού, ρίχνει φώς σε αθεατές όψεις του πολιτικού κατεστημένου στο νησί, που εμπεριέχει πολλές ομοιότητες με το Ελλάντα αλλά και κάποιες αξιοσημείωτες διάφορες. Έν κατακλείδι η εικόνα που αποκομιζώ εγώ για την κατάσταση όχι μόνο στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη αλλα σε όλη την υφήλιο είναι ότι πραγματική αλλαγή προς των εκδημοκρατισμό των κοινωνιών μας δεν θα συντελεστεί απο τους κάθε λογής πολιτικαντηδες, μέτριους ή πεφωτισμενους αλλά απο ολλούς μας με την συμετοχή, την αναζήτηση την πολιτική και κοινωνική μόρφωση το παραμέρισμα των πρωσοπικών φιλοδοξιών και ματαιοδοξιας και την προώθηση του κοινού καλού της πραγματικής ελευθερίας, ισότητας και δημοκρατίας. Αυτά! Παρασύρθηκα και το τράβηξα λίγο. Καλημέρα από την Ιρλανδία!